Տավարի և խոզերի պաստերելյոզի երկարժեք վակցինայի ստացումը և նրա իմունածնության որոշումը / Preparation and immunogenicity of a bivalent vaccine against pasteurellosis of cattle and pigs - Առաքելյան, Հայկանուշ Թադևոսի / Arakelyan Haykanush (Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան, 2012)
Պաստերելյոզը, որպես գյուղատնտեսական, վայրի կենդանականտեսակների, թռչունների և մարդկանց ընդհանուր ինֆեկցիոն հիվանդություն, լայնորեն տարածված է ինչպես ամբողջ աշխարհում, այնպես էլ Հայաստանի Հանրապետությունում: Պաստերելյոզ հիվանդության հարուցչի բարձր վիրուլենտությամբ օժտված շտամները կենդանիների մոտ առաջացնում են արյունահոսային սեպտիցեմիա, իսկ թույլ վիրուլենտ շտամները դառնում են երկրորդային վարակի պատճառ / Пастереллез, являясь общим инфекционным заболеванием для многих видов сельскохозяйственных, диких животных, птиц и людей, имеет довольно широкое распространение как во всем мире, так и в Республике Армения / Pasteurellosis being a common infectious disease of farm animals, many species of wild animals, birds and humans, is fairly widespread throughout the world, as well as in the Republic of Armenia
ԺԶ.00.03 «Կենդանիների վարակիչ հիվանդություններ, սանիտարական փորձաքննություն, զոոհիգիենա» մասնագիտությամբ անասնաբուժական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2012 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. L. Գրիգորյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Վ. Աբրահամյան, Ս. Ս. Ավագյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ «Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտի ռիսկերի գնահատման և վերլուծության գիտական կենտրոն» ՊՈԱԿ ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Անասնաբուժություն / Veterinary