Պատմամշակութային հուշարձանների պահպանության խնդիրները Հայաստանի Հանրապետության պատմականորեն ձևավորված քաղաքների վերակառուցման գործընթացում - Նիկոյան, Արփինե Հենրիկի / Nikoyan Arpine (ՀՀ ԿԳՆ Երևանի ճարտարապետության և շինարարության պետական համալսարան, 2007)
Ուսումնասիրության նպատակը՝ Երևան, Գյումրի, Գորիս, Աշտարակ և Մեղրի քաղաքների իրավիճակների հետազոտման օրինակով տեղեկատվական-անալիտիկ տվյալների բազայի ստեղծումը և համալիր վերակառուցման խնդիրների համակարգումը, որն ուղղված է ՀՀ պատմական քաղաքների վերակառուցման ասպարեզում օգտագործմանը և հանձնարարականների կազմմանը / Целью исследования является создание информационно-аналитической базы данных и систематизация комплекса задач по архитектурно-градостроительным вопросам реконструкции исторических городов на примере анализа состояния городов Еревана, Гюмри, Гориса, Аштарака и Мегри
ԺԸ.00.01 «Ճարտարապետություն» մասնագիտությամբ ճարտարապետության թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2007 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի ճարտարապետության և շինարարության պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Յ. Ա. Սաֆարյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Մ. Ա. Գասպարյան, Ն. Գ. Պետրոսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Պատմամշակութային ժառանգության գիտահետազոտական կենտրոն ; Սեղմագիր՝ 20 էջ։
Keywords: Ճարտարապետություն / Architecture