Механизмы оксидативного повреждения крови и других тканей млекопитающих и защитные факторы при гипо и гипергликемии / Կաթնասունների արյան և այլ հյուսվածքների օքսիդատիվ վնասման մեխանիզմները և պաշտպանիչ գործոնները հիպո-և հիպերգլիկեմիայի ժամանակ - Վարդանյան, Հասմիկ Ռազմիկի / Vardanyan Hasmik (ՀՀ ԳԱԱ Հ. Բունիաթյանի անվան կենսաքիմիայի ինստիտուտ, 2008)
Механизмы оксидативного повреждения биосистем (мембраны клеток, белки-ферменты, ДНК и др.) при инсулин-зависимом диабете (диабет типа 1) и инсулин-независимом диабете (диабет типа 2) в основном мало отличаются и связаны с характерным нарушением метаболизма глюкозы и инсулина на фоне соответственного изменения физиологического баланса между регуляторными системами активных форм кислорода / Համալիր կերպով որոշվել են սպիտակ առնետների արյան և այլ հյուսվածքներում, ինչպես նաև մարդու արյան հակաօքսիդանտային ակտիվությամբ օժտված մետաղապրոտեինների (ՀԱՄ) և պրոօքսիդանտային ակտիվությամբ օժտված մետաղապրոտեինների (ՊԱՄ) քանակական և որակական տեղաշարժերը ինսուլինով հարուցված հիպոգլիկեմիայի և ալոքսանով հարուցված հիպերգլիկեմիայի (ալոքսանային շաքարախտ և տիպ 1 շաքարախտ) ժամանակ, ինչպես նաև ինսուլինի, ալոքսանի և D-գլյուկոզայի անմիջական ազդեցության մոլեկուլային- կենսաքիմիական մեխանիզմները ՀԱՄ-երի և ՊԱՄ-երի վրա in vitro
Գ.00.04 «Կենսաքիմիա» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2008 ; Ատենախոսության թեման հաստատված է ՀՀ ԳԱԱ Հ. Բունիաթյանի անվան կենսաքիմիայի ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Մ. Ա. Սիմոնյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Գ. Ա. Գևորգյան, Լ. Հ. Նավասարդյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology