Մայքլ Առլենը և նրա վիպաշխարհի կերպարները / Michael Arlen and the characters of his artistic world - Համբարձումյան-Մյուլլեր, Լուսինե Խաչիկի / Hambardzumian-Mueller Lusine (ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտ, 2008)
Սույն ատենախոսությունը ուսումնասիրում է XX դարի 20-ական և 30-ական թթ. աշխարհահռչակ անգլիագիր արձակագիր Մայքլ Առլենի (Տիգրան Գույումճյանի) կյանքի ու ստեղծագործության շերտերը քննական նոր լույսի ներքո: Այն հնարավորինս ներկայացրել ենք անգլիական և ամերիկյան գեղարվեստական մտածողության զարգացումների, փոփոխությունների համաբնագրում (Վ. Սարոյան, Դ. Լորենս, Ն. Քյունարդ, Ա. Հաքսլի, է. Հեմինգուեյ, Մ. Կրտսեր Առլեն և ուրիշներ)՝ լայնորեն ներգրավելով նաեւ Մ. Առլենին ուղղված հայ գրական-հասարակական մտքի արձագանքները, որոնք մեծ մասամբ հախուռն են ու դյուրագրգիռ / В диссертации исследуется жизнь и творчество знаменитово английского и американского писателя 20-х-30-х годов века Майкла Арлена (Тиграна Гуюмджяна) / This dissertation studies the life and literary work of one of the XX century"s most famous English - American novelists, Michael Arlen (Dikran Kouyoumdjian), offering new viewpoints on the popularity he enjoyed across three decades, from the 1920's until the 1940's
Ժ. 01.07 «Արտասահմանյան գրականություն» մասնագիտությամբ բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2008 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Դանիելյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Հարությունյան, Բ. Գալստյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Գրականագիտություն / Literary studies