Macrovipera lebetina obtusa Օձի թույնի դեմ իմունաբանական հակաթույնի ստացումը և արդյունավետության գնահատումը / The derivation of immunological antivenom against macrovipera lebetina obtusa snake venom and evaluation of the efficacy - Քիշմիրյան, Արսեն Վլադիկի / Kishmiryan Arsen (ՀՀ ԳԱԱ Լ. Ա. Օրբելու անվան ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտ, 2019)
Հանրային առողջապահության կարևորագույն խնդիրներից մեկն է համարվում օձերի խայթոցներով պայմանավորված թունավորումների դեմ պայքարը, որը յուրաքանչյուր տարի մի քանի հարյուր հազար մարդու խեղանդամության և մահվան պատճառ է հանդիսանում / Впервые в РА был получен моновалентный антидот животного происхождения против яда подвида Macrovipera lebetina obtusa путем гипериммунизации подопытных животных малыми, увеличивающимся дозами яда MLO / For the first time in Armenia, an animal-derived antivenom against Macrovipera lebetina obtusa subspecies has been derived through overimmunisation of the experimental animals by small, increasing dosages of venom
Գ.00.09 «Մարդու և կենդանիների ֆիզիոլոգիա» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2019 ; Ատեխոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ Լ. Ա. Օրբելու անվան ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտի գիտական խորհրդի նիստում ; Գիտական ղեկավար՝ Ն. Մ. Այվազյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ս. Վ. Գրիգորյան, Ա. Վ. Ոսկանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 21 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology