Աբիգ Ավագյան - Թևանյան, Մագթաղինա Մելիքսեթի / Tevanyan Magtaghina (ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտ, 2000)
Երկրորդ աշխարհամարտից հետո հասարակական-պատմական զարգացման ընթացքը, ապա խորհուրդների երկրում անհատի պաշտամունքի քննադատությունը որոշակի պայմաններ ստեղծեցին գեղարվեստական գրականության նոր տեղաշարժերի համար / Абиг Авагян является одним из талантливых личностей армянской прозы 50-70-х годов. Своим утонченным искусством он сделал очень много с области развития армянской прозы, в области развития армянской прозы, в особенности, прозы краткой формы
Ժ.01.02 «Նորագույն շրջանի գրականություն» մասնագիտությամբ, բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2000 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Խ. Աբովյանի անվան հայկական մանկավարժական ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Հ. Արզումանյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Լ. Մ. Կիրակոսյան, Թ. Ա. Պետրոսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Գյումրիի Մ. Նալբանդյանի անվան մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 28 էջ։
Keywords: Գրականագիտություն / Literary studies