Պարկինսոնի հիվանդության ռոտենոնային մոդելի վրա քուրքումինի նյարդապաշտպան ազդեցությունը և նրա վարքային դրսևորումները / Neuroprotective effect of curcumin in a rotenone model of Parkinson՚s disease and its behavioral manifestations - Դարբինյան, Լիլիթ Վահանի / Darbinyan Lilit (ՀՀ ԳԱԱ Լ. Ա. Օրբելու անվան ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտ, 2017)
Աշխարհի ծերացող բնակչության հետ ծերունական, ներառյալ նյարդաբանական հիվանդությունների դեպքերը և տարածվածությունը ավելացել են՝ առաջացնելով լուրջ խնդիրներ առողջապահության համար / Болезнь Паркинсона (БП)-медленно прогрессирующее хроническое неврологическое заболевание, вызываемое постепенным разрушением и гибелью нейронов, вырабатывающих нейромедиатор дофамин в чёрной субстанции, a также в других отделах центральной нервной системы / Parkinson's disease (PD) is a slowly progressive neurological disorder characterized by a gradual degeneration and death of neurons, which produce the neurotransmitter dopamine in the substantia nigra, as well as in other parts of the central nervous system
Գ.00.09 «Մարդու և կենդանիների ֆիզիոլոգիա» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2017 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ Լ. Ա. Օրբելու անվան Ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար` Վ. Հ. Սարգսյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ` Ս. Վ. Գրիգորյան, Է. Ա. Ավետիսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան ; Ատենախոսություն՝ 136 էջ, սեղմագիր՝ 20էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology