Հայաստանի Կուր-Արաքսյան հուշարձանների օբսիդիանի աղբյուրներն ըստ ռենտգենային ֆլուորեսցենցիայի (pXRF) վերլուծության արդյունքների / Obsidian sources of Kura-Araxes settlements of Armenia obtained by X-ray fluorescence (pXRF) analysis - Ջուհարյան, Ալեքսան Կարենի / Juharyan Aleksan (ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ, 2018)
Ցանկացած մշակույթի ձևավորումը և գործունեությունը այս կամ այն կոնկրետ բնական միջավայրում ենթադրում է նրա կրողների կողմից վարած տնտեսության հարմարեցում տեղի բնական ռեսուրսներին և սակավ հումքի փոխարինում առևտրական կապերի և փոխանակման միջոցով / Цель настоящей работы заключается в исследовании составной части сырьевой базы носителей куро-араксской культуры Армении раннего бронзового века (3500-2500 гг. до н.э.), именно, месторождений обсидиана, являвшегося основным видом сырья при производстве орудий из расщепленного камня, и его распространения / The purpose of the current work is to study the constituent part of the raw material base of the carriers of the Kura-Araxes culture of Armenia of the early Bronze Age (3500-2500 ВС), particularly, the deposits of obsidian, which was the main type of raw material for the production of tools from the chipped stone, and it's distribution
Է.00.03 «Հնագիտություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2018 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Ռ. Ս. Բադալյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ս. Փիլիպոսյան, Խ. Բ. Մելիքսեթյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարանի պատմության ֆակուլտետի հնագիտության և ազգագրության ամբիոն ; Ատենախոսություն՝ 76 էջ, սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History