Ռուսաստանի Դաշնության արտաքին քաղաքականությունը Հարավային Կովկասում, Հայաստան, Ադրբեջան, Վրաստան 1991-2001թթ. (աշխարհաքաղաքական դիտակետ) / Foreign policy of Russian Federation in the south caucasus: Armenia, Azerbaijan and Georgia: 1991 - 2001 years․ (geopolitical aspect) - Ափինյան,Դավիթ Սամվելի / Apinyan Davit (ՀՀ ԳԱԱ արևելագիտության ինստիտուտ, 2013)
Ատենախոսությունում ուսումնասիրության օբյեկտը Հարավային Կովկասում ՌԴ-ի արտաքին քաղաքականության հիմնախնդիրներն են, իսկ առարկան՝ դրանց իրականացման պատմական ընթացքը, հիմնական ուղղությունները, գործելաոճը, արդյունքները / Диссертация посвящена изучению и анализу политики Российской Федерации в странах Южного Кавказа в периоде первого десятилетия после распада СССР / The dissertation is devoted to the study and analysis of Russia's policy in the South Caucasus countries during the first decade after the collapse of the Soviet Union
է.00.02 «Համաշխարհային պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2013 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետականշ համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Հ. Մ. Աբրահամյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Լ․ Ղ. Շիրինյան, L. Ս. Զաքարյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 30 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History