Исследование и управление вероятностными технологическими процессами при помощи дисперсии / Հավանականային բնույթ ունեցող տեխնոլոգիական գործընթացների հետազոտումն ու կառավարումը դիսպերսիայի միջոցով - Հակոբյան, Հակոբ Գառնիկի / Hakobyan Hakob (ՀՀ ԿԳՍՄՆ Հայաստանի ազգային պոլիտեխնիկական համալսարան, 2019)
Широкий класс современных сложных технологических процессов характеризуется вероятностным характером основных показателей, что является следствием всевозможных случайных воздействий внешней среды, a также случайных изменений во времени значений параметров внутри самой системы / Ցույց է տրված, որ գոյություն ունի կառավարման բնագավառի պատահական բնույթ ունեցող խնդիրների լայն դաս, որոնց արդյունավետության բարձրացումը հնարավոր է կառավարման պարամետրերի բախշման օրենքի թվային բնութագրերի մաթեմատիկական սպասման, դիսպերսիայի և ավելի բարձր կարգի թվային բնութագրերի արժեքների օպտիմալ ընտրությամբ / It has been shown that there in a wider of issues of random nature that can effectively controlled by the optimal selection of quantitative parameters of the law, such as mathematical standby, dispersion, and numerical characteristics of the law
Ե.13.01 «Կառավարում, կառավարման համակարգեր և դրանց տարրերը» մասնագիտությամբ տեխնիկական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2019 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հայաստանի ազգային պոլիտեխնիկական համալսարանում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Օ. Ն. Գասպարյան, Ֆ. Պ. Գրիգորյան, Ս. Ա. Մինասյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի կապի միջոցների ԳՀԻ ; Սեղմագիր՝ 32 էջ։
Keywords: Ինֆորմատիկա և համակարգչային համակարգեր / Informatics & Computer Systems