«Սասնա ծռեր» էպոսի համահավաք բնագրերը. ստեղծման սկզբունքներ եվ նպատակներ - Համբարձումյան Հայկ / Hambardzumyan Hayk (Հայաստանի ազգային գրադարան / National Library of Armenia, 2025)
«Սասնա ծռեր» ազգային դյուցազներգությունը, որի բանավոր տարբերակները գրառվել են 1873 թվականից սկսյալ, թե՛ մեզանում, և թե՛ աշխարհում առավել հայտնի է այդ տարբերակների հիման վրա 1939 թ․ ստեղծված համահավաք բնագրով։ Քչերը գիտեն, որ բացի այս համահավաք բնագիրը տարբեր ժամանակներում ստեղծվել են ևս երկու նմանատիպ բնագրեր, իսկ չորրորդ բնագիրը կհրատարակվի 2025 թվականին:

The Armenian epic “Daredevils of Sassoun” (“Sasna Tsrer”, “David of Sassoun”) epic, like many other oral epics, is better known and more widely disseminated not through its oral variations, but through what are known as “compiled texts”. The Armenian national epic has three such compiled versions, with a fourth currently in the process of being assembled.
Հայ բանասիրութեան հեռանկարներ։ Ուսումնասիրութեան եւ ուսուցման արդի խնդիրներ / Պատ. խմբ. եւ կազմող՝ Ն. Պօղոսեան ; Խմբ. խորհուրդ՝ Տ. Յովնան Արք. Տէրտէրեան եւ այլք .- Երեւան ; Լոս Անջելէս. ։ ԱՄՆ Արեւմտեան թեմի Առաջնորդարան ; «Գիրք» հրատարակչություն , 2025 .- էջ 142-157։
Keywords: Բանահյուսություն