Սրտի խոռոչների վերաձևավորման պաթոֆիզիոլոգիան և նախասրտերի շողացման առաջացման ռիսկը ոչ փականային ախտածագմամբ պահպանված արտամղման ֆրակցիայով սրտային անբավարարությամբ հիվանդների մոտ / Pathophysiologty of cardiac chambers’ remodeling and atrial fibrillation risk assessment in patients with heart failure with preserved ejection fraction of nonvalvular origin - Թունյան, Լուսինե Գերասիմի / Tunyan Lusine (ՀՀ ԿԳՆ Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարան, 2017)
Պահպանված արտամղման ֆրակցիայով սրտային անբավարարությունը (ՊԱՖՍԱ) ձախ փորոքի (ՁФ) համեմատաբար նորմալ (աննշան իջած) կծկողական ֆունկցիայով սրտային անբավարարություն է, սակայն դիաստոլիկ թուլացման և լեցման խիստ արտահայտված խանգարմամբ, որն ուղեկցվում է փորոքում վերջնական դիաստոլիկ ճնշման աճով, արյան փոքր շրջանառության մեջ կանգով և սրտային անբավարարության այլ նշաններով / Сердечная недостаточность с сохранной фракцией выброса (СНСФВ) является новой и мало изученной проблемой медицины / Heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF) has becomе a wordwide epidemic in recent years which is poor understood with morbidity and mortality comparable with heart failure with reduced ejection fraction
ԺԴ.00.04 «Սրտաբանություն» մասնագիտությամբ բժշկական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2017 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Լ. Ա. Հովհաննիսյանի անվան սրտաբանության ԳՀԻ գիտական խորհրդի նիստում ; Գիտական խորհրդատու՝ Կ. Գ. Ադամյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Հ. Գ. Հայրապետյան, Ռ. Ս. Գաբրիելյան, Ա. Մ. Մինասյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ ԱՆ կուրորտաբանության և ֆիզիկական բժշկության ԳՀԻ ; Ատենախոսություն՝ 205 էջ, սեղմագիր՝ 40 էջ։
Keywords: Բժշկություն, բժշկական գիտություններ / Medicine, Medical Sciences