Структурно-функциональная организация зообентоса в условиях разнонаправленных изменений трофического статуса крупного пресного высокогорного водоема (на примере озера Севан, Армения) / Զոոբենթոսի կառուցվածքա-ֆունկցիոնալ կազմակերպումը խոշոր քաղցրահամ բարձրալեռնային ջրամբարի տրոֆիկ կարգավիճակի տարաուղղված փոփոխությունների պայմաններում (Սևանա լճի օրինակով, Հայաստան) - Ճենտերեճյան, Կարեն Գևորգի / Jenderedjian Karen (ՀՀ ԳԱԱ, 2019)
Увеличение пропусков воды из озера Севан для удовлетворения ирригационных и энергетических нужд привело к сдвигам функциональных параметров в экосистеме водоема, вследствие чего озеро подверглось эвтрофированию, ухудшилось качество воды / Սևանա լճի ջրի մակարդակը 1933-2002 թթ. ընթացքում արհեստականորեն իջեցվեց շուրջ 20 մ: Ջրի մակարդակի նվազումը հանգեցրեց լճի էկոհամակարգի կտրուկ փոփոխությունների. էվտրոֆիկացման, պրոֆունդալի ջրի հատակային շերտում թթվածնի սեզոնային անբավարարության, ջրային բուսականության մակերեսների կրճատման / The water level of Lake Sevan was artificially lowered by 19.88 m from 1933-2002(from 1916.20 to 1896.32 m a. s. l.). Lowered water levels, combined with increased eutrophication, were associated with seasonal anoxic conditions near the bottom
Գ.00.08 «Կենդանաբանություն, մակաբուծաբանություն, էկոլոգիա» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսության ; Երևան-20129 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ կենդանաբանության և հիդրոէկոլոգիայի գիտական կենտրոնում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ` Ս. Խ. Պիպոյան, Մ. Ս. Առաքելյան, Դ. Մ. Բեզմատերնիխ ; Առաջատար կազմակերպություն` ՌԳԱ Ի. Դ. Պապանինի անվան ներքին ջրերի կենսաբանության ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 46 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology