Կոմպլեքսագոյացումը կենսաիոն (Co2+, Cu2+, Mn2+)-կենսալիգանդ (պիրիդօքսին)-նատրիումի պենտադեցիլսուլֆոնատ-ջուր համակարգերում / Complex formation in the systems bioions (Co2+, Cu2+, Mn2+)-bioligand (nicotinic acid, pyridoxine)-sodium pentadecylsulfonate-water - Ղազարյան, Արմինե Հրաչիկի / Ghazaryan Armine (ՀՀ ԳԱԱ Ա. Բ. Նալբանդյանի անվան քիմիական ֆիզիկայի ինստիտուտ, 2015)
Տարբեր լիգանդներով d-տարրերի կոմպլեքսային միացությունների հանդեպ հետազոտողների ուշադրությունը ժամանակի ընթացքում չի մարում, որովհետև դրանք ունենալով տարբեր բաղադրություն և կառուցվածք հանդիսանում են ջրային լուծույթներում մոդելային համակարգեր և կարող են ցուցաբերել բազմաթիվ ու կարևոր ֆիզիկաքիմիական և կենսաբանական հատկություններ / Комплексы металлов с лекарствами, витаминами и другими биологическими активными веществами осуществляют очень важные жизненные процессы и изучение свойств этих комплексов дает возможность создания новых препаратов с широким терапевтическим эффектом / Complexes of metals with medicine, vitamins and other biological active substances carry out very important leaving processes and the study of the properties of those complexes lets makes it possible to create new products with a wide therapeutic effect
Բ.00.04 «Ֆիզիկական քիմիա» մասնագիտությամբ քիմիական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2015 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Վանաձորի Հ. Թումանյանի անվան պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Ռ. Ս. Հարությունյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ն. Հ. Զուլումյան, Ա. Բ. Հարությունյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Հայկական պետական մանկավարժական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 25 էջ։
Keywords: Քիմիական գիտություններ / Chemistry