Մարտիրոս Սարյանի նամականին / The epistolary heritage of Martiros Saryan - Սարյան, Ռուզան Լազարի / Saryan Ruzan (ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտ, 2013)
Համաշխարհային կերպարվեստի մեծագույն դեմքերից մեկը գեղանկարիչ Մարտիրոս Սարյանը, թողել է նաև հարուստ գրական ժառանգություն, որը ներառում է «Գրառումներ իմ կյանքից» վիպագրական հուշապատումը, բազում արվեստագիտական հոդվածներ, ճամփորդական նոթեր, օրագրային գրառումներ / Один из величайших представителей мирового изобразительного искусства века Мартирос Сарьян, оставил богатое литературное наследие, которое состоит из воспоминаний «Записки из моей жизни", статей, путевых заметок, дневниковых записей / One of the greatest representatives of the World Art of the century, Martiros Saryan left a very rich literary heritage consisting of reminiscences "The notes of my life articles, travel sketches, diary notes
Ժ.01.01 «Հայ դասական գրականություն» և Ժ.01.02 «Հայ նորագույն գրականություն» մասնագիտություններով բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2013 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել Է ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Ն. Սարինյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Կ. Բ. Աղաբեկյան, Ս. Գ. Հովհաննիսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 42 էջ։
Keywords: Գրականագիտություն / Literary studies