Մամուլի ազատության սահմանադրական երաշխիքները - Դոյդոյան, Շուշան Մկրտիչի / Doydoyan Shushan (Երևանի պետական համալսարան, 2001)
Խոսքի և մամուլի ազատությունը վերահսկելու նպատակով պետությունը օգտագործում է իր հիմնական միջոցը գրաքննությունը՝ օրենքների, տնտեսական լծակների, ֆիզիկական ճնշումների միջոցով սահմանափակելով իշխանությանը «ոչ ձեռնտու» գաղափարների տարածումը, երբեմն նույնիսկ իսպառ բացառելով ազատ, ստեղծագործ մտքի ցանկացած դրսևորում: Գրաքննությունն օգտագործվում է բոլոր ռեժիմներում՝ և ավտորիտար, տոտալիտար և լիբերալ ժողովրդավարական / Для контроля свободы слова и прессы государство использует главное свое средство цензуру. с помощью законов, экономических рычагов, физических давлений оно ограничивает распространение "неугодных" идей, иногда даже вовсе исключив любое проявление свободной, творческой мысли
Ժ.01.06 «Ժուռնալիստիկա» մասնագիտությամբ բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2001 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանի ժուռնալիստիկայի ֆակուլտետում ; Գիտական ղեկավար՝ Գ. Անանյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Խառատյան, Մ. Գրիգորյան, Վ. Քոչարյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խ. Աբովյանի անվան պետական մանկավարժական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 26 էջ։
Keywords: Գրականագիտություն / Literary studies