Մեկնաբանության մեթոդը և նրա փիլիսոփայական նշանակությունը - Վարդանյան, Սուսան Վաչագանի / Vardanyan Susan (Երևանի պետական համալսարան, 2006)
Մեկնաբանության մեթոդը (метод истолкования) գիտելիքի բովանդակային բնագավառների ուսումնասիրության մեթոդ է, որը կարևոր նշանակություն ունի հումանիտար ու հասարակական գիտությունների, փիլիսոփայության, ինչպես նաև բնագիտական-բովանդակային տեսությունների համար: Չնայած դրան՝ զուտ մեթոդաբանական առումով այն դեռևս քիչ ուսումնասիրված բնագավառ է, այդ պատճառով մեթոդաբանական գրականության մեջ մեկնաբանության մեթոդը, ըստ էության,նույնացվում է իրեն հարակից մեթոդների՝ կա՛մ ինտերպրետացիայի, կամ գիտական բացատրության հետ՝ տեղիք տալով թյուրիմացությունների, որոնք էլ իրենց հերթին կարող են հանգեցնել ժամանակակից սոցիալական, քաղաքական և մշակութային զարգացումների խեղաթյուրված պատկերացմանը՝ դրանից բխող որոշ, հնարավոր է, ոչ բարենպաստ հետևանքներով / Метод истолкования рассматривается в диссертации как специфический способ исследования содержательных областей знания. Его логический и гносеологический анализ дает возможность избегать неадекватных пониманий, которые в одних случаях отождествляют его с интерпретацией, a в других - с научным объяснением
Թ.00.01 «Տեսական փիլիսոփայություն, տրամաբանություն, գիտության փիլիսոփայություն» մասնագիտությամբ փիլիսոփայական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2006 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Մ. Վ. Ասատրյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Պ. Գևորգյան, Ս. Ռ. Վարդազարյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ ԳԱԱ փիլիսոփայության, սոցիոլոգիայի և իրավունքի ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 20 էջ։
Keywords: Փիլիսոփայական գիտություններ / Philosophy