Հասարակական-քաղաքական զարգացումներն Իրանում 19-րդ դարի առաջին կեսին և Հաջի Միրզա Աղասի Երևանցու պատմական դերը / Social and political development in Iran in the first half the XIXth century and the historical role Hadji's Mirza Agasi Erevantsi - Ահմադ, Ալի-զադե Ալի / Ahmad Ali-Zadeh (ՀՀ ԳԱԱ արևելագիտության ինստիտուտ, 2011)
XIX դ-ի սկզբներին աշխարհում հաստատվեց այնպիսի աշխարհաքաղաքական իրավիճակ, որը մղեց Ղաջարական Իրանի իշխող շրջանակներին երկրի հասարակական-քաղաքական և տնտեսական կառուցվածքում իրականացնելու բարեփոխումներ: Եվրոպայում գերիշխող ֆրանսիական կայսր Նապոլեոնը ձգտում էր համաշխարհային տիրապետության, որը հանգեցրեց ռուսական կայսրության հետ պատերազմի: Իր հերթին՝ Ռուսաստանը XIX դ-ի սկզբներին կրկին անցավ Կովկասյան լեռնաշղթան և նույն դարի առաջին երեք տասնամյակների ընթացքում Իրանից գրավեց նրա կովկասյան նահանգները (խանությունները) / Представленная работа посвящена изучению истории Ирана в первой половине xix в. в период правления первых трех Каджарских шахов (1796-1848rr.) и особенно исторической роли садр-азама Хаджи Мирза Агаси Ереванци / The thesis consists of introduction, 4 chapters, conclusion, bibliography, and appendix of tables with the state of trade in Iran in the forties of the 19th century
Է. 00.02 «Համաշխարհային պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2011 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Գ. Ս. Ասատրյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Մ. Ա. Մուրադյան, Ք. Պ. Կոստիկյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 29 էջ։