Исследование взаимодействия подофиллотоксина и этопозида с ДНК / ԴՆԹ-ի հետ պոդոֆիլոտոքսինի և էտոպոզիդի փոխազդեցության ուսումնասիրությունը / The investigation of interaction of podophyllotoxin and etoposide with DNA - Ռյազանովա, Աննա Ստեփանի / Ryazanova Anna (ՀՀ ԿԳՆ Երևանի պետական համալսարան, 2011)
Целью исследования явилось изучение механизмов действия подофиллотоксина и этопозида и выявление особенностей взаимодействия этих соединений с ДНК / Գոյություն ունեցող գրական տվյալները վկայում են, որ պոդոֆիլոտոքսինը (Ptox) և նրա կիսասինթետիկ ածանցյալները, այդ թվում՝ էտոպոզիդը, օժտված են ցիտոտոքսիկ և հակավիրուսային ակտիվությամբ, սակայն բջջային և մոլեկուլային մակարդակների վրա այս լիգնանների գործունեության մեխանիզմը մնում է դեռևս չբացահայտված / The existing literature data indicate, that podophyllotoxin (Ptox) and its semisynthetic derivatives, including etoposide, have cytotoxic and antivirus activity, but the mechanism of these lignane action on the cellular and molecular levels still remains unrevealed
Գ.00.02 «Կենսաֆիզիկա» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2011 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Հ. Ռ. Վարդապետյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Թ. Կարապետյան, Գ. Ս. Վարդանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ ԱՆ ճառագայթային բժշկության և այրվածքների գիտական կենտրոն ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology