Խոզերի աֆրիկյան ժանտախտի վիրուսի երկարատև պահպանումը արտաքին միջավայրում / Long-term survival of african swine fever virus in the external environment - Հակոբյան, Սոնա Արմենի / Hakobyan Sona (ՀՀ ԳԱԱ մոլեկուլային կենսաբանության ինստիտուտ, 2022)
Խոզերի աֆրիկյան ժանտախտ (ԽԱԺ) կոչվող համավարակի հարուցիչը համանուն՝ խոզերի աֆրիկյան ժանտախտի վիրուսն է (ԽԱԺՎ), որը կենդանիների առողջության պահպանության համաշխարհային կազմակերպության կողմից դասվում է որպես աշխարհում ընտանի խոզերի մահացության ամենակարևոր աղբյուրը (Achenbach et al., 2017; Njau et al., 2021): 1980- ական թվականներից սկսած, աֆրիկական տարածաշրջանի համար էնդեմիկ համարվող վիրուսը դուրս է եկել իր անտառային ցիկլից և սկսել տարածվել արդեն ամբողջ Եվրոպայով և Ասիայով (Sanchez-Vizcaino et al., 2015; Cwynar et al., 2019; Xиe et al., 2022) / Вирус африканской чумы свиней (АЧС) является возбудителем высококонтагиозной инфекции свиней, который Всемирная организация здравоохранения животных считает наиболее важным источником смертности домашних свиней во всем мире / The causative agent of the recent epidemic called African swine fever (ASF) is a highly contagious African swine fever virus (ASFV) (Armenia 07), which the World Organization for Animal Health ranks as the most important source of mortality in domestic pigs around the world
Գ.00.03 «Մոլեկուլային և բջջային կենսաբանություն» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2022 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ մոլեկուլային կենսաբանության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Զ. Ա. Կարալյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Հ. Ս. Զաքարյա, է. Ա. Առաքելովա ։ Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 26 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology