Աղվանից (Գանձասարի) կաթողիկոսությունը XVII-XIX դդ. - Մկրտումյան, Լեռնիկ Ալբերտի / Mkrtumyan Lernik (ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտ, 2001)
ՀՀ-ի և Արցախ աշխարհի անկախության վերականգնումից հետո առավել կարևորվում Աղվանից կաթողիկոսության պատմության ուսումնասիրությունը, քանի որ ազգային պետության բացակայության պայմաններում կաթողիկոսական աթոռը էական դեր է ունեցել իր հոգևոր իշխանության տակ գտնվող հայության քաղաքական, տնտեսական և անգամ վարչա-իրավական կյանքում / В армянской историографии всегда большое место уделялось исследованию различных этапов истории Армянской Апостольской церкви
է.00.01 «Հայոց պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2001 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանի հայոց պատմության ամբիոնում ; Գիտական ղեկավար՝ Հ. Գ. Մարգարյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Գ. Մ. Գրիգորյան, Ա. Հ. Հակոբյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Մաշտոցի անվան հին ձեռագրերի ինստիտուտ-Մատենադարան ; Սեղմագիր՝ 23 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History