Տրդատ եպիսկոպոս Պալյանը Օսմանյան կայսրության քրիստոնյա ժողովուրդների մշակութային ժառանգության հետազոտող (19-րդ դ. վերջ 20-րդ դ. սկիզբ) / Bishop Trdat Palyan - researcher of cultural heritage of Christian peoples of the Ottoman Empire (end of the 19th - beginning of the 20th centuries) - Ավետյան, Կարինե Դերենիկի / Avetyan Karine (ՀՀ ԳԱԱ արևելագիտության ինստիտուտ, 2015)
Ատենախոսությունը նվիրված է Կեսարիայի հոգևոր առաջնորդ, ձեռագրերի ականավոր հետազոտող, մատենագետ, պատմաբան, բանասեր Տրդատ եպիսկոպոս Պալյանի կենսագրության և գիտական ​​գործունեության ուսումնասիրությանը, ինչը շատ արդիական է, քանի որ նրա գործունեության շնորհիվ է, որ համապարփակ Օսմանյան կայսրության մի քանի արևելյան շրջանների, մասնավորապես Կեսարիայի և հարակից տարածքների մշակութային և պատմական կյանքի համահավաք պատկերը հասել է մեզ / Диссертация посвящена изучению биографии и научной деятельности духовного предводителя Кесарии, видного исследователя рукописей, библиографа, историографа, словесника епископа Трдата Паляна, что является весьма актуальным, поскольку именно благодаря его деятельности, до нас дошла целостная панорама культурно-исторической жизни нескольких восточных областей Османской империи, в частности Кесарии и смежных с ней территорий / The dissertation is dedicated to the research of biography and scientific activity of a spiritual leader of Caesarea, Bishop Trdat Palyan, a prominent researcher of manuscripts, bibliography, historiography, language and literature, which is a highly relevant, since it is thanks to his activities and holistic view of the historical and cultural lives of several eastern provinces of the Ottoman Empire, particularly Caesarea and adjacent territories. reached us
Է.00.05 «Պատմագրություն, աղբյուրագիտություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2015 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ արևելագիտության ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Պ. Ա. Չոբանյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ա. Խառատյան, Ռ. Հ. Մելքոնյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Մատենադարան Մ. Մաշտոցի անվան հին ձեռագրերի գիտահետազոտական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 23 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History