Անձի ձևավորման հիմնախնդիրը աշակերտական ինքնավարության համակարգում - Մանուկյան, Մնացական Միքայելի / Manukyan Mnacakan (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 1995)
Ուսումնասիրությունը նվիրված է մանկավարժության տեսության և պատմության արդիական խնդիրներից մեկին` ուսանողական ինքնակառավարման համակարգում անհատականության ձևավորմանը, դրա ընդհանուր և հատուկ օրինաչափությունների բացահայտմանը / Исследование посвящено одной из актуальных проблем теории и истории педагогики - формированию личности в системе ученического самоуправления, раскрытию его общих и специфических закономерностей
ԺԳ.00.01 «Մանկավարժության տեսություն և պատմություն» մասնագիտությամբ հեղինակային հավաքական աշխատությունների հիման վրա ամփոփ գիտական զեկուցման տեսքով մանկավարժական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-1995 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական ինստիտուտի ընդհանուր մանկավարժության ամբիոնում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Ս. Կուզին, Հ. Մ. Մախչանյան, Ս. Ջ. Արզումանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Գյումրու Մ. Նալբանդյանի անվան պետական մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 102 էջ։
Keywords: Մանկավարժություն, մանկավարժական գիտություններ / Pedagogy