Հայաստանի և Արցախի տարածքում աճող որոշ բուսատեսակների կենսաակտիվ միացությունների անջատում, ֆիզիկաքիմիական, կենսաբժշկական հետազոտում և հալենային պատրաստուկների ստացում / Isolation of bioactive compounds from some plants growing in the territory of Armenia and Artsakh, physicochemical, biomedical studies and production of galenic preparations - Պետրոսյան, Հայկ Ռազմիկի / Petrosyan Hayk (ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ, 2020)
Բուսաբուժությունը քիմիական պատրաստուկներով բուժման այլ ընտրանքային և արդյունավետ եղանակ է, որն ենթադրում է դեղաբուսական հումքում առկա բնատուր վիճակում գտնվող կենսաբանորեն ակտիվ միացությունների (ԿԱՄ) օգտագործումը՝ հալենային և նորհալենային պատրաստուկների տեսքով / Диссертация посвящена исследованию фито-химического состава и физико-химических свойств расторопши пятнистой, кипрея узколистого, вешенки, грушанки круглолистного, клевера лугового, каперса, бохи, горца перечного, произрастающих в Республике Армения и Арцахе, разработке безотходной технологии комплексной переработки плодово-ягодного растительного сырья, выделению биологически активных веществ (БАВ) (силимарин, силибинин, ликопин, витамин B17) из вторичных отходов этих производств и исследованию противоопухолевых свойств полученных БАВ (витамин B17) и экстрактов (вешенка, перец / The dissertation is devoted to the study of phytochemical composition and physicochemical properties of milk thistle, fireweed, round-leaved wintergreen, oyster mushroom, red clover, caper, bokhi, and common knotgrass growing in wild conditions of the Republic of Armenia and Artsakh, aimed at developing of a non-waste technology for the integrated processing of fruit and vegetable raw materials, the isolation of biological active compounds (silymarin, silibinin, lycopene, vitamin B17) from the secondary waste of these technologies and the study of anticancer properties of biologically active compounds (vitamin В17) and extracts (oyster mushroom, pepper). It was shown that aqueous-alcoholic extracts of milk thistle, fireweed, round-leaved wintergreen, and common knotgrass contain protein amino acids, antioxidant compounds (anthocyanins, flavanoids, tannins, macro- and microelements), and the content of heavy metals in the overground parts of the plants does not exceed the maximum permissible concentrations for plant material
ԺԵ.00.01 «Դեղագիտություն» մասնագիտությամբ դեղագործական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2020 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ԵՊՀ Ֆարմացիայի ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Ա. Դադայան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ն. Բ. Չիչոյան, Հ. Գ. Խաչատրյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ ԳԱԱ Օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոն ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Դեղագիտություն / Pharmaceutics