Սոցիալական դաստիարակության ժամանակակից հիմնախնդիրը - Մարուքյան, Լուսինե Ռաֆիկի / Marukyan Lusine (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 2010)
20-րդ դարի 80-90-ական թվականներին հասարակական կյանքի փոփոխությունները հանգեցրին կրթական հաստատությունների աշխատանքների ճգնաժամին / Изменения, происшедшие в общественной жизни в 80-90-ые годы 20 века, стали причиной кризиса в образовании, что, в свою очередь, привело в определенном смысле к дезорганизации, сбоям в работе образовательных учреждений
ԺԳ.00.01 «Մանկավարժության տեսություն և պատմություն» մասնագիտությամբ մանկավարժական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2010 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է «Մխիթար Գոշ» հայ-ռուսական միջազգային համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Պ. Մանուկյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ L. Ս. Ներսիսյան, Հ. Վ. Թադևոսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Գյումրիի Մ. Նալբանդյանի անվան պետական մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 20 էջ։
Keywords: Մանկավարժություն, մանկավարժական գիտություններ / Pedagogy