Բջջային ավտոմատների սինթեզ տեքստերի համեմատման համար ու հաշվողական կլաստերի միջավայրում / The synthesis of cellular automata for text matching on the computational cluster - Քոչարյան, Արմեն Վաչագանի / Kocharyan Armen (ՀՀ ԳԱԱ ինֆորմատիկայի և ավտոմատացման պրոբլեմների ինստիտուտ, 2007)
Տեքստերը (բառերի հաջորդականությունները) հանդիսանում են ինֆորմացիայի փոխանակման հիմնական միջոցներ, չնայած այն բանին, որ տվյալները պահվում են զանազան ձևերով: Տեքստերի համեմատման խնդիրներ առաջանում են գիտության տարբեր բնագավառներում. լեզվաբանությունում, որտեղ հսկայական ծավալներով տվյալներ պահված են գծային ֆայլերում, մոլեկուլյար կենսաբանությունում, որտեղ բիոլոգիական մոլեկուլները հաճախ մոդելավորվում են նուկլեոիդների և ամինաթթուների հաջորդականությունների տեսքով, քիմիայում, տվյալների պեղման խնդիրներում և այլն / Целью этой работы было исследование возможности одного типа клеточных автоматов, онлайновых мозаичных автоматов (Online Tesselation Automata-ОТА) для решения класса задач сравнения текстов (Text Matching Problems-TMP), и на основе полученных теоретических результатов разработать программный инструмент для эффективного решения задач сравнения текстов на вычислительном кластере / The goal of this work is to investigate the possibilities of OnLine Tesselation Automata(OTA) to solve Text Matching Problems(TMP), and to construct a toolkit for effective solution of the Text Matching Problems (TMP) on the cluster of personal computers
Ե.13.04 «Հաշվողական մեքենաների, համալիրների, համակարգերի և ցանցերի մաթեմատիկական և ծրագրային ապահովում» մասնագիտությամբ տեխնիկական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2007 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ԳԱԱ ինֆորմատիկայի և ավտոմատացման պրոբլեմների ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Կ. Վ. Շահբազյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ս. Կ. Շուքուրյան, Հ. Վ. Ասցատրյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի ավտոմատ կառավարման համակարգերի գիտահետազոտական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 15 էջ։
Keywords: Ինֆորմատիկա և համակարգչային համակարգեր / Informatics & Computer Systems