Վայոց Ձորի խոսվածքների լեզվաաշխարհագրական բնութագիրը - Վարդանյան, Արտակ Վարդանի / Vardanyan Artak (ՀՀ ԳԱԱ Հ. Աճառյանի անվան լեզվի ինստիտուտ, 2004)
Ուսումնասիրության նորույթն է Հայաստանի կենտրոնական տարածքներից մեկի ավանդական այս խոսվածքի առաջին անգամ մանրամասն ուսումնասիրությունը, ներխոսվածքային տարբերությունների բացահայտումը և մերձակա բարբառների նկատմամբ խոսվածքի դիրքի ճշտումը / В классических диалектологических исследованиях Вайоцдзорский говор считался одним из говоров Араратского диалекта. Тем не менее Г. Ачарян не включал этот говор в ареал распространения ни Араратского, ни Арцахского (Карабахского), ни какого-либо другого диалекта
Ժ.02.01 «Հայոց լեզու» մասնագիտությամբ բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսութուն ; Երևան-2004 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ԳԱԱ Հ. Աճառյանի անվան լեզվաբանության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Ն. Հանեյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Լ. Շ. Հովհաննիսյան,Գ. Կ. Հանանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Վանաձորի Հ. Թումանյանի անվան պետական մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Լեզվաբանություն / Linguistics