Межполушарная функциональная асимметрия: психофизиологическая характеристика проявлений и их особенности при когнитивных расстройствах / Միջկիսագնդային ֆունկցիոնալ ասիմետրիա՝ փմիխոֆիզիոլոգիական դրսևորումների բնութագիրը և նրանց առանձնահատկությունները կոգնիտիվ խանգարումների ժամանակ / Interhemispheric functional asymmetry: psychophysiologic characteristics of manifestations and their peculiarities in cognitive disorders - Սեկոյան, Իրենա Էդուարդի / Sekoyan Irena (Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարան, 2008)
Системный подход в физиологии, предусматривающий асимметричную деятельность больших полушарий и особенности их взаимодействия, способствовал пересмотру традиционных представлений о доминировании одного полушария, с акцентуацией функциональной специализации каждого из них / Համակարգված ձևով ներկայացված է հուզական-անձնային, վարքագծային ոլորտի բնորոշումների, դեպրեսիայի, տագնապի, ալեքսիթիմիայի տարաբախշման կառուցվածքը և նրանց փոխկապակցության առանձնահատկությունները առողջների ընդհանուր ընտրազանգվածում, առանձնացված է նրանց էական նշանները, մանրամասն բնութագրված Է տարիքային և գենդերային առանձնահատկությունները / There are submitted in systematized type the structure of distribution and peculiarities of emotional-personal interrelation, behavioral characteristics, depression, anxiety and alexithymia in the sample of healthy respondents; their essential symptoms are revealed, age and gender features are characterized in details
ԺԴ.00.10 «Պաթոլոգիական և նորմալ ֆիզիոլոգիա» մասնագիտությամբ բժշկական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2008 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարանում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Դ. Ն. Խուդավերդյան, Ջ. Ս. Սարգսյան, Հ. Մ. Մանվելյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Ի. Ս. Բերիտաշվիլու անվան Ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 44 էջ։
Keywords: Բժշկություն, բժշկական գիտություններ / Medicine, Medical Sciences