Исследования в области химических превращений и изучения биологических свойств 2-арил- и 2-гетерилпирролидинов / Հետազոտություններ 2-արիլ և 2-հետերիլպիրոլիդինների քիմիական փոխարկումների և կենսաբանական հատկությունների ուսումնասիրման բնագավառում / Researches in the field of chemical transformations and the study of biological properties of 2-ARYL- and 2-HETERYL pyrrolidines - Գասպարյան, Սահակ Պարույրի / Gasparyan Sahak (ՀՀ ԳԱԱ օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոն, 2018)
На основе ранее разработанного нами метода получения производных 2 арилпирролидинкарбоновой кислоты внутримолекулярно циклизацией производных арилглицина в условиях МФК, осуществлен синтез ряда производных 2-индолил- и 2-фурилпирролидинкарбонит / Մշակվել է 2-արիլ -, 2 հետերիլ (ինդոլիլ, ֆուրիլ) պիրոլիդինների և 2-արիլազեթիդինների սինթեզի մատչելի եղանակ, որը ներառում է համապատասխան արիլ և հետերիլգլիցինի ածանցյալների սինթեզը և վերջիններիս ներմոլեկուլային ցիկլումը միջֆազային կատալիզի պայմաններում (ՄՖԿ) պոտաշի և եռէթիլբենզիլ ամոնիումի քլորիդի ներկայությամբ / An available method for synthesis of 2-aryl-, 2-heteryl (indolyl, furyl) pyrroli dines and 2-arylazetidines has been developed, which includes the synthesis of corresponding aryl- and heterylglycine derivatives, and intramolecular cyclization of the latter compounds under the phase transfer catalysis conditions in the presence of potassium carbonate and triethylbenzylammonium chloride
Բ.00.10 «Կենսօրգանական քիմիա» մասնագիտությամբ քիմիական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2018 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոնում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ` Ե. Գ. Պարոնիկյան, Գ. Գ. Թոքմաջյան, Ս. Ա. Դադայան ; Առաջատար կազմակերպություն` Երևանի պետական համալսարան ; Ատենախոսություն՝ 237 էջ, սեղմագիր՝ 39 էջ։
Keywords: Քիմիական գիտություններ / Chemistry