Система мононуклеарных фагоцитов при экспериментальном синдроме длительного раздавливания / Մոնոնուկլեար ֆագոցիտների համակարգը փորձարարական երկարատև ճնշման համախտանիշի ժամանակ / The system of mononuclear phagocytes during prolonged experimental crush syndrome - Թորգոմյան, Ադելինա Լևանի / Torgomyan Adelina (Մ. Հերացու անվան Երևանի պետական բժշկական համալսարան, 2005)
Вероятность стихийных бедствий и катастроф по-прежнему сохраняется на высоком уровне, и поэтому проблема изучения СДР (краш-синдрома) не только не потеряла своей актуальности, но в последние годы вдвигается в число приоритетных / Ներկայացված աշխատանքի նպատակն է եղել փորձարարական երկարատև ճնշման համախտանիշի (ԵճՀ) պայմաններում հետազոտել հյուսվածաբանական, հիստոքիմիական, մորֆոմետրիկ և էլեկտրոնամանրադիտակային փոփոխությունները մոնոնուկլեար ֆագոցիտների համակարգում (ՄՖՀ), ինչպես նաև թիմալինի ազդեցությունը ՄՖՀ-ի կառուցվածքային փոփոխությունների վրա / The aim of the present research has been the investigation of histological, histochemical, morphometric and electronomicroscopic peculiarities of the cell of the system of mononuclear phagocytes (SMF) in conditions of prolonged experimental crush syndrome (PECS), and the influence of the thymalin on the structural changes in this system
ԺԴ.00.02 «Մարդու անատոմիա, հյուսվածքաբանություն, բջջաբանություն և սաղմնաբանություն» և ԺԴ.00.10 «Պաթոլոգիական և նորմալ ֆիզիոլոգիա» մասնագիտություններով բժշկական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2005 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարանում ; Գիտական ղեկավարներ՝ Ա. Վ. Ազնաուրյան, Հ. Ա. Հասրաթյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Ա. Շեկոյան, Կ. Ա. Ջիվանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Միքայելյանի անվան վիրաբուժության ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 24 էջ։
Keywords: Բժշկություն, բժշկական գիտություններ / Medicine, Medical Sciences