Հայկական ամրոցաշինության ճարտարապետական բնագծերը 9-14 դարերում (Կենտրոնական Հայաստանի և Կիլիկյան հայկական թագավորության օրինակներով) - Սարգսյան, Արտակ Զենիկի / Sargsyan Artak (ՀՀ ԿԳՆ Երևանի ճարտարապետության և շինարարության պետական համալսարան, 2004)
«Կենտրոնական Հայաստանի և Կիլիկիան Հայաստանի 9-14-րդ դարերում կառուցված կամ վերակառուցված ամրոցները» հայկական ճարտարապետական մշակույթի բաղկացուցիչներն են, որոնք, ստեղծված լինելով միևնույն պատմական ժամանակաշրջանում, ունեցել են իրարից տարբերվող քաղաքական, ժառանգորդական և փոխազդեցությունների միջավայր: Այս երկու տարածքների ամրոցները, ունենալով տարբերիչ բնագծեր, միաժամանակ ունեն նույնական ու նման արմատական լուծումներ / Армянское крепостное строительство IX-XIV вв. является одной из блестящих страниц общеи средневековой архитектуры, которая распростронялась Центральной Армении и Киликииском армянском королевстве
ԺԸ.00.01 «Ճարտարապետություն» մասնագիտությամբ ճարտարապետության թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2004 ։ Ատենախոսության թեման հաստատաված է Երևանի ճարտարապետության և շինարարության պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Դ. Գ. Քերթմենջյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Մ. Մ. Հասրաթյան, Լ. Վ. Կիրակոսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ քաղաքաշինության նախարարության ճարտարապետության ազգային թանգարան-ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 18 էջ։
Keywords: Ճարտարապետություն / Architecture