Морфофункциональная характеристика проводящей системы сердца при экспериментальном Crush -cиндроме / Սրտի հաղորդչական համակարգի մորֆո-ֆունկցիոնալ բնութագրումը փորձարարական Crush-համախտանիշի ժամանակ / Morphological-functional characteristics of the conducting system cells of the heart in experimental Crush syndrome - Մինասյան, Մարիաննա Արտավազդի / Minasyan Marianna (ՀՀ ԿԳՆ Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարան, 2012)
Синдром длительного сдавления (синонимы: краш-синдром, синдром травматического токсикоза и др.) является грозным, часто фатальным поражением. Чаще всего он наблюдается при стихийных бедствиях (землетрясениях, оползнях, обвалах и пр.) и сочетается с острыми механическими повреждениями практически любого вида и локализации / Փորձարարական երկարատև ճնշման համախտանիշը (Crush համախտանիշը), զարգանալով նույնիսկ մեղմ ընթացքով, բնութագրվում է սրտի հաղորդչական համակարգի բջիջների հյուսվածքաբանական և ենթակառուցվածքային ախտաբանության արտահայտված դրսևորումներով, մեծ տոքսիկությամբ, հետո մինչև առաջին շաբաթվա վերջը հաստատուն փոփոխություններով, արյունահյուսվածքային պատնեշի թափանցելիության բարձրացման մորֆոլոգիական առանձնահատկություններով և վերականգնողական գործընթացների թույլ զարգացմամբ / The obtained experimental model data suggest that histological, histochemical and ultrastructural manifestations of cell pathology in the case of the conducting system of the heart occur at all stages of developing Crush syndrome (CS) - from the first minute until the first week after decompression
ԺԴ.00.02 «Մարդու անատոմիա, հյուսվածաբանություն, բջջաբանություն, սաղմնաբանություն» մասնագիտությամբ բժշկական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2012 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի Մ. Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարանի գիտակոորդինացիոն խորհրդի նիստում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Վ. Ազնաուրյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ա. Ենգիբարյան, Մ. Զ. Բախշիյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական բժշկական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 24 էջ։
Keywords: Բժշկություն, բժշկական գիտություններ / Medicine, Medical Sciences