Դեռահասության ճգնաժամի ընթացքի առանձնահատկությունների պայմանավորվածությունը անձի խառնվածքի տիպով, բնավորության շեշտվածությամբ և ինտելեկտի մակարդակով / Conditionality of adolescent crisis course features by type of temperament, character accentuation, and I.Q. level of personality - Արզումանյան, Նվարդ Վազգենի / Arzumanyan Nvard (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 2014)
Դեռահասությունը դժվար տարիք է համարվում դեռևս ժան-Ժակ Ռուսսոյի ժամանակներից: Այս տարիքում են հիմնականում սկսում առաջին անգամ ի հայտ գալ անձի սոցիոփաթիկ միտումները, փսիխոպաթիաները, հոգեկան հիվանդությունները / Подростковый возраст и кризис являются одним из наиболее переломных этапов онтогенеза / The adolescence and crisis of this age are one of the most critical periods of ontogenesis
ԺԹ.00.05 «Զարգացման և կրթության հոգեբանություն (մանկավարժական, տարիքային, հատուկ)» մասնագիտությամբ հոգեբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2014 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Ս. Խուդոյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Ս. Կարապետյան, Հ. Ս. Հարությունյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Ֆիզիկական կուլտուրայի հայկական պետական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 21 էջ։
Keywords: Հոգեբանական գիտություններ / Psychology