Մշակութային ժառանգության պահպանությունը․ տեսական մոտեցումները, միջազգային փորձը և Արցախի մշակութային ժառանգության պաշտպանության խնդիրները / Preservation of cultural heritage. Theoretical approaches, international experience, and problems in protecting the cultural heritage of Artsakh - Տիգրանյան, Արմինե Հսւրությունի / Tigranyan Armine (ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ, 2025)
Հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել մշակութային ժառանգության պահպանման տեսական մոտեցումները՝ հենվելով միջազգային փորձի վրա (ներառյալ համապատասխան կոնվենցիաները, հռչակագրերը, կանոնակարգերը և միջազգային կառույցների որոշումները)՝ բացահայտելու Արցախի մշակութային ժառանգության պահպանման արդի մարտահրավերները և ուսումնասիրել դրա պաշտպանության մեխանիզմները / Целью данного исследования является изучение теоретических подходов к сохранению культурного наследия, опираясь на международный опыт (включая соответствующие конвенции, декларации, регламенты и решения международных институтов) для выявления текущих проблем сохранения культурного наследия Арцаха и поиска механизмов его защиты / The objective of this study is to examine theoretical approaches to cultural heritage preservation, drawing on international experience (including relevant conventions, declarations, regulations, and decisions by international institutions) to identify current challenges in preserving Artsakh’s cultural heritage and explore mechanisms for its protection
Թ.00.06 «Մշակութաբանություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտություննեբի թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2025 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանի պատմության ֆակուլտետի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար' Հ. Լ. Պետրոսյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ' Թ. Լ. Հայրապետյան, Ա. Ա. Հակոբյան ; Առաջատար կազմակերպություն' ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Փիլիսոփայական գիտություններ / Philosophy