Գինեգործությունը և տեխնիկական բույսերի վերամշակումը Հին Հայաստանում (մ.թ.ա.VI-մ.թ. IV դարեր) / Viniculture and processing of industrial crops in ancient Armenia (Vi century b.c.-IV century a.d.) - Փալանջյան, Ռուզան Սուրենի / Palanjyan Ruzan (ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ, 2015)
Անտիկ աշխարհի պետությունների տնտեսական կյանքում երկրագործությունն առանցքային նշանակություն է ունեցել: Վերջինիս ճյուղերի թվում հատկապես կարևորվում էին այնպիսիք, որոնց արտադրանքը, ապահովելով ներքին սպառումը, իր ծավալների և որակական հատկանիշների շնորհիվ նաև ակտիվորեն արտահանվում էր, նպաստելով տվյալ երկրի տնտեսական բարեկեցության աճին / Данная диссертация является первым опытом систематического исследования двух отраслей земледелия и сельскохозяйственного производства античной Армении, игравших важненйшую роль экономической жизни страны / The main origin of the wild and cultivated grapevine in the Ancient Near East was the Southern Caucasus, more likely, Southern and Eastern parts of the region, which form the North-Eastern area of Armenian Highland. Right here the hybrid forms of wild and cultivated grapevine were found
Է.00.03 «Հնագիտություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2015 ; Ատենախոսության թեման հաստատավել է ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Մ. Հ. Զարդարյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ս. Փիլիպոսյան, Ռ. Ե. Վարդանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ԵՊՀ հնագիտության և ազգագրության ամբիոն ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History