Հայոց մականունները և մականվանական հիմքերով ազգանունները / Armenian nicknames and family names derived from nicknames - Աղաբաբյան, Սաթենիկ Ֆելիքսի / Aghababyan Satenik (ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտ, 2011)
Անվանագիտությունը հայագիտության պատշաճ ուշադրության արժանացած բնագավառներից է: Ունենք հայոց անձնանունների, ազգանունների և տեղանունների բառարաններ և ավելի քան երկու տասնյակ ուսումնասիրություններ, սակայն մականուններն ու մականվանական հիմքերով ազգանուններն առանձին ուշադրության չեն արժանացել, մինչդեռ անվանագիտական համակարգի ամբողջական ներկայացման համար վերջիններս խիստ կարևոր են, մանավանդ եթե հաշվի ենք առնում, որ մականունները զուտ բանավոր խոսքի իրողություններ են: Աշխատանքի մեջ առաջին անգամ փորձ է արվել դրանք հավաքել, դասակարգել և ուսումնասիրել / Работа посвящена изучению древних и распространенных проявлениях именоведческой системы (прозвищах), a также армянских фамилий на основе прозвищ. Исследуются смысл, происхождение и словообразование проблемных прозвищ и фамилий, образованных на основе прозвищ / The following thesis presents a detailed investigation of nicknames, the most ancient and widespread manifestation of the system of personal names and Armenian family names derived from nicknames. The semasiology, etymology and word formation of the nicknames are studied in the research
Ժ.02.01 «Հայոց լեզու» մասնագիտությամբ բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2011 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Գյումրիի Մ. Նալբանդյանի անվան պետական մանկավարժական ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Տ. Մ. Ավետիսյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Յ. Ս. Ավետիսյան, Ա. Ս. Գալստյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի Խ. Աբովյանի անվան պետական մանկավարժական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 25 էջ։
Keywords: Լեզվաբանություն / Linguistics