Ֆտոր պարունակող նոր քիրալային օժանդակ ռեագենտների և դրանց ամինաթթվային կոմպլեքսների սինթեզն ու հետազոտումը α-ամինաթթուների ասիմետրիկ սինթեզի ռեակցիաներում / Synthesis of new fluoro-containing chiral auxiliaries and amino acid complexes and their study in the asymmetric reactions for α-amino acid synthesis - Դադայան, Անի Սլավիկի / Dadayan Ani (ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ ՊՈԱԿ, 2011)
Անհրաժեշտ բացարձակ կոնֆիգուրացիայով կենսաբանորեն և դեղաբանորեն ակտիվ քիրալային միացությունների նպատակաուղղված ասիմետրիկ սինթեզը համարվում է ժամանակակից կենսատեխնոլոգիայի և կենսաօրգանական քիմիայի կարևորագույն ուղղություններից մեկը / Дисертационная работа посвящена синтезу новых фторсодержащих хиральных вспомогательных реагентов и аминокислотных комплексов, их исследованию в реакциях асимметрического синтеза α-замещенных α-аминокислот с целью разработки эффективных методов синтеза с укороченным контролем времени / The thesis is devoted to the synthesis of new fluoro-containing chiral auxiliaries and amino acid complexes, their investigation in the reactions of asymmetric synthesis of α-substituted α-amino acids aimed to develop the efficient methods for their synthesis with shortened time control
Գ.00.14 «Կենսատեխնոլոգիա» և Բ.00.10 «Կենսօրգանական քիմիա» մասնագիտություններով քիմիական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2011 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է «Կենսատեխնոլոգիայի ԳՀԻ» ՓԲԸ-ում (ներկայումս ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ) և Երևանի պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Ս. Սաղյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ս. Նորավյան, Ա. Ե. Աղաջանյան ; Առաջատար կազմակերպություն` ՀՀ ԳԱԱ օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոն ; Սեղմագիր՝ 27 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology; Քիմիական գիտություններ / Chemistry