Արևմտահայ մանկավարժական միտքն ու դպրոցը 19-րդ դարի 50-ական թվականներից մինչև 20-րդ դարի սկիզբը (1850-1915 թթ.) / The Western Armenian pedagogical thought and school from the 1850-ies to the beginning of the 20th century (1850-1915) - Ոսկանյան, Շողիկ Բաբկենի / Voskanyan Shoghik (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 2011)
19-րդ դարի երկրորդ կեսից մինչև 20-րդ դարի սկիզբը արևմտահայ դպրոցի և մանկավարժության ամենանշանակալի և արգասաբեր ժամանակաշրջանն է ինչպես սոցիալ-տնտեսական, ազգային-քաղաքական և մշակութային կյանքում տեղի ունեցած իրողությունների առումով, այնպես էլ դպրոցի և մանկավարժության պատմության նորովի ընկալման և արժևորման տեսանկյունով / Вторая половина XIX и начало XX века являются самым значительным и плодотворным периодом западноармянской школы и педагогики как с точки зрения явлений социально-экономической, национально-политической, культурной жизни, так и в новом восприятии и оценке истории педагогики и школы / The second half of the 19th century and the beginning of the 20th are the most significant and fecund period of the Western Armenian school and pedagogy from the viewpoint of either phenomena of social, economic, national, political and cultural life, or the new perception and appreciation of the pedagogy and school history
ԺԳ.00.01 «Մանկավարժության տեսություն և պատմություն» մասնագիտությամբ մանկավարժական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2011 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարանում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ս. Պ. Մանուկյան, Ա. Վ. Աբրահամյան, Գ. Հ. Հարությունյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Գյումրիի Մ. Նալբանդյանի անվան պետական մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 45 էջ։
Keywords: Մանկավարժություն, մանկավարժական գիտություններ / Pedagogy