Հյուսիսային Հայաստանի հիմնական բուսական էկոհամակարգերի կենսա-էկոլոգիական գնահատականը - Վարդանյան, Զարուհի Սամվելի / Vardanyan Zaruhi (ՀՀ ԳԱԱ բուսաբանության ինստիտուտ, 2009)
20-րդ դարի 90-ական թվականներին Հայաստանի անկախության հռչակումից հետո, տնտեսական երկարատև շրջափակման պատճառով առաջացած էներգետիկ ճգնաժամի հետևանքով ստեղծվեց յուրահատուկ սպառնալից իրավիճակ կենսաբազմազանության պահպանման համար տաքսոնոմիական կորստի տեսակետից, հատկապես Հյուսիսային Հայաստանի տարածքում կապված չհամակարգված, զանգվածային և անկանոն անտառահատումների հետ / После провозглашения независимости Армении в 90-х годах 20-ого столетия, из-за длительной экономической блокады, возник энергетический кризис, в результате чего создалась критическая ситуация по сохранению биоразнообразия с точки зрения таксономических потерь, особенно на территории Северной Армении
Գ.00.05 «Բուսաբանություն» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2009 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ բուսաբանության ինստիտուտում ; Գիտական խորհրդատու՝ Ռ. Հ. Եդոյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Գ. Մ. Ֆայվուշ, Ս. Ա. Բալոյան, Մ. Ա. Գալստյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 49 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology