Բեռնվածության և էտի երկարության ազդեցությունը խաղողի «Այվազյանի Վարդաբույր» և «Վանի» սորտերի շիվերի աճի ու բերքատվության վրա - Մանուչարյան, Նաիրի Թեմուրի / Manucharyan Nairi (ՀՀ ԿԳՆ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիա, 2005)
Հողակլիմայական նպաստավոր պայմանները լայն հնարավորություն են ընձեռում թաղովի այգիների մշակության գոտում ստանալ լավ որակով բարձր բերքը: Սակայն արտադրության մեջ տարածված Հայկական ժողովրդական սելեկցիայի և ներմուծված սորտերն ունեն ցածրկամ միջակ բերքատվություն: ԽՍՀՄ-ը փլուզվելուց հետո կտրուկ բարձրացավ խաղողի այգիների մշակության, բուժանյութերի, պարարտանյութերի և փոխադրամիջոցների ծախսերը: Շուկայական հարաբերությունների արդի պայմաններում, խաղողի այգիներից ստացված ոչ բարձր եկամուտը չի փոխհատուցում այգեգործի ծախսերը: Այգիները քանդում են և ազատ տարածքները զբաղեցնում այլ մշակաբույսերով / Благоприятные почвенно-климатические условия покрывной зоны виноградарства РА представляют широкие возможности для получения высокого урожая хорошего качества. Однако, распространенные в производстве местные стародавние сорта обеспечивают низкий или средний урожай, a полученный от его реализации невысокий доход, в условиях современных рыночных отношений, не покрывает затрат фермеров, связанных с уходом за виноградниками, транспортировкой и реализацией урожая
Զ.01.04 «Խաղողագործություն և պտղաբուծություն» մասնագիտությամբ գյուղատնտեսական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2005 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի նիստում ; Գիտական ղեկավար՝ Պ. Կ. Այվազյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Գ. Ս. Հակոբյան, Ա. Մ. Գրիգորյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խաղողապտղագինեգործության գիտական կենտրոն ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Գյուղատնտեսական գիտություններ / Agriculture