Զրադաշտականութեան քննական վերլուծութիւնը - Ռաթէոսեան, Նորիկ Զաքէոսի / Rateosian Norik (ԵՊՀ, ՀՀ ԳԱԱ փիլիսոփայության և իրավունքի ինստիտուտ, 1997)
Մեր հետազօտութեան նպատակն է զրադաշտական կրօնի օրինակով ցոյց տալ, թէ ինչպիսի դեր խաղացել զրադաշտականութիւնը հին իրանցիների սոցիալ-տնտեսական, քաղաքական յարաբերութիւնների եւ հոգեւոր-մշակութային կեանքի ձեւաւորման ու զարգացման գործում / Цель настоящего исследования показать историческую роль зороастризма в истории древних иранцев, в частности в формировании и развитии социально-экономических и политических отношений, обогощении духовно-культурных ценностей иранского народа
«Կրոնագիտություն» մասնագիտությամբ փիլիսոփայական գիտութիւնների թեկնածուի գիտական աստիճան հայցման ատենախոսություն ; Երևան-1997 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանի կրոնի պատմության և տեսության ամբիոնում ; Գիտական ղեկավար՝ Հր. Խ. Հակոբյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Հ. Գ. Մանուչարյան, Վ. Գ. Աբրահամյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի ժողովրդական տնտեսության ինստիտուտի փիլիսոփայության ամբիոն ; Սեղմագիր՝ 24 էջ։
Keywords: Փիլիսոփայական գիտություններ / Philosophy