Հայաստանի երկրաջերմային աղբյուրներից անջատված աերոբ, էնդոսպոր առաջացնող մանրէների լիպազային ակտիվությունը և դրա կիրառման հեռանկարները / The lipase activity of aeorobic, endospore forming microbs isolated from Armenian geothermal springs and the prospect of their applications - Շահինյան, Գրիգոր Սմբատի / Shahinyan Grigor (ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ ՊՈԱԿ, 2015)
Լիպազները (E.C.3.1.1.3) լայնորեն տարածված, մեծ ֆիզիոլոգիական և արտադրական կարևորություն ունեցող ֆերմենտներ են, որոնք իրականացնում են եռգլիցերիդների հարաբերականորեն երկար (ացիլ շղթայի երկարությունը >10 ածխածնային ատոմից) շղթաների հիդրոլիզ / Липазы (EC 3.1.1.3) катализируют гидролиз ациль-глицерольных длинных цепей, широко распространены в природе и встречаются в растениях, животных и микроорганизмах / Lipases (E.C. 3.1.1.3) catalyze the hydrolysis of acyl-glycerol long chains
Գ.00.14 «Կենսատեխնոլոգիա» մասնագիտությամբ կենսաբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2015 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Հ. Թռչունյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Հ. Գ. Հովհաննիսյան, Լ. Ս. Գաբրիելյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Հայ-ռուսական (Սլավոնական) համալսարան ; Սեղմագիր՝ 25 էջ։
Keywords: Կենսաբանական գիտություններ / Biology