Բեռնվածության և էտի երկարության ազդեցությունը խաղողի Այվազյանի մուսկատենի և Անահիտ սորտերի շիվերի աճի ու բերքատվության վրա - Այվազյան, Արմեն Գուրգենի / Ayvazyan Armen (ՀՀ ԳՆ խաղողագործության, գինեգործության և պտղաբուծության գիտահետազոտական ինստիտուտ, 1998)
Խաղողիի հայկական ժողովրդական սելեկցիոն սորտերը հազարամյակների պատմություն ունեն: Չնայած դրան, բոլոր ժամանակներում էլ անհրաժեշտություն է ստեղծվում, մարդու պահանջներին համապատասխան, անընդհատ բարելավել և ստեղծել նոր, առավել արդյուհավետ բարձրորակ սորտեր: Մեր տեղական խաղողի սորտերն ունեն բերքատվության միջին ցուցանիշներ / Нами в течение 1995-1997rr. в условиях луговых бурых орошаемых почв Араратской равнины Армении изучено влияние нагрузки и длиты обрезки плодовых 103 на рост и урожайность сортов винограда Айвазяна мускатени и Анаит
Զ.01.05 «Խաղողագործություն» մասնագիտությամբ գյուղատնտեսական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-1998 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայում ; Գիտական ղեկավար՝ Գ. Պ. Այվազյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Յ. Զ. Բարսեղյան, Ռ. Հ. Մկրտչյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ ԳՆ«Ագրոգիտասփյուռ» ՊՓԲԸ ; Սեղմագիր՝ 17 էջ։
Keywords: Գյուղատնտեսական գիտություններ / Agriculture