Ռազմաքաղաքական տեղաշարժերը Մերձավոր Արևելքում և հայ ավատատիրական ավագանին ԺԲ դարում - ԺԴ դարի առաջին կեսում / Military and political changes in the near east and Armenian feudal aristocracy (12tհ-first half of 14th century) - Մարգարյան, Հայրապետ Գևորգի / Margarian Hayrapet (ՀՀ ԳԱԱ արևելագիտության ինստիտուտ, 1996)
Այսպես, ԺԲ դարի 90-ական թթ. Անիի Շեդդադյանների թուլացումը, միաժամանակ Ելտկուզյանների ու Շահ-Արմենների արտաքին քաղաքական դժվարություններն ու ներքին պայքարը՝ նախադրյալներ ստեղծեցին Բագրատունյաց մայրաքաղաքի և Արագածոտնի ազատագրման համար / Борьба между наследниками атабека Элдигюза в 90-х годах XII в. положила конец их влиянию на Ближнем Востоке и ускорила освобождение центральных и северо-восточных районов Армении
Է.00.02 «Ընդհանուր պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-1996 ; Աշխատանքը պատրաստվել է ՀՀ ԳԱԱ արևելագիտության ինստիտուտի Քրիստոնյա Արևելքի բաժնում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Բ. Բարխուդարյան, Մ. Կ. Զուլալյան, Վ. Մ. Վարդանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարանի հին և միջին դարերի պատմության ամբիոն ; Սեղմագիր՝ 34 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History