Մաղաքիա Օրմանյանի սոցիալ-փիլիսոփայական հայեցակարգի քննական վերլուծություն / Examinational analysis of Maghaqia Ormanyan's socio-philosophical concept - Սարվազյան, Լիլիթ Սերոժի / Sarvazyan Lilit (Երևանի պետական համալսարան, 2012)
Աշխարհաքաղաքական ժամանակակից շարժընթացները դրսևորվում են քաղաքական, ռազմական, տնտեսական, մշակութային և այլ մեգահամակարգերի ու վերազգային համակեցությունների ձևավորման փորձերով, որոնք բախվում են ազգակենտրոն ու հայրենակենտրոն գաղափարներն իբրև քաղաքական դավանանք որդեգրած ժողովուրդների ազգային ինքնորոշման ու անկախության պահպանման ձգտումներին / Социально-философское учение выдающегося армянского мыслителя XIX-XX вв. Магакия Орманяна включает анализ целого cneкmpa научно-философской проблематики, стержнем которой являются: проблемы человека; национального самоопределения национальной независимости; потенциальные возможности культурно-цивилизационного развития наций; соотношения государство-церковь, осмысление которых созвучно современным проблемам философии права политической философии / The importance of the socio-philosophical concept of the prominent scholar of the XIX-XX centuries Maghaqia Ormanyan is conditioned by such a scientific- philosophical analysis which refers to the problem of the human-being, the present perceptions of national self-determination and independence, the possibilities for the cultural-civilization progress of peoples, the correlation between the state and the church, the principles of national self-governance and constitutional culture
Թ.00.02 «Փիլիսոփայության պատմություն» մասնագիտությամբ փիլիսոփայական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2012 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ փիլիսոփայության, սոցիոլոգիայի և իրավունքի ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Կ. Ա. Միրումյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ս. Ա. Սարգսյան, Ս. Բ. Մարգարյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Հայ-ռուսական (Սլավոնական) համալսարան ; Սեղմագիր՝ 24 էջ։
Keywords: Փիլիսոփայական գիտություններ / Philosophy