Օմար Խայամի պոեզիան 20-րդ դարի գրական-գեղագիտական համատեքստում / The poetry of Omar Khayyam in the literary-aesthetical context of the 20th century - Ջաբերիզադեհ, Թահերե Մեհդի / Jaberizadeh Tahereh (ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտ, 2015)
Ատենախոսությունն ուսումնասիրում է Օմար Խայամի ռուբայիներիփիլիսոփայական մոտեցումները Իրանում, Եվրոպայում և՛ արևմուտքում՝ փորձելով գտնել վերլուծական մի նոր մոտեցում ռուբայիների փիլիսոփայական գաղափարները և բանաստեղծական անհատականությունը պարզաբանելու նպատակով: Ատենախոսության մեջ 20-րդ դարի գրական համատեքստի և ընդհանուր փիլիսոփայական հիմնադրույթների մեջ կատարվում են համեմատական վերլուծություններ և նկատի ունենալով ռուբայիների շուրջ եղած գրականագիտական ուսումնասիրությունները աշխատանքն այդ տեսանկյունից քննում է Խայամի քառյակների բուն իմաստը / В данной диссертации рассматриваются фундаментальные аспекты мыслей Омара Хайяма в его четверостишиях. Следует избегать предвзятого отношения к персоне писателя, принимая во внимание внешние аспекты четверостиший Хайяма, a также их детерминистический и богохульный характер, в особенности когда таковые представлены иностранными читателями, которые не осведомлены о персидских литературных орнаментах и о литературных техниках / This thesis serves to display a vivid embodiment of fundamental aspects of Omar Khayyam thoughts in his quatrain. It needs to avoid prejudgment about his personality due to attend to the external aspect of Khayyam's quatrains also its deterministic and blasphemous concept, especially by the foreign readers who were not aware of Persian ornaments literary and literary techniques and the part of the readers who read the translation of this poem
Ժ.01.07«Արտասահմանյան գրականություն» մասնագիտությամբ բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2015 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել Է ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Հ. Է. էդոյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Կ. Ռ. Մատինյան,Ա. Վ. Եգանյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի Վ. Բրյուսովի անվան պետական լեզվահասարակագիտական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Գրականագիտություն / Literary studies