Ավագ դպրոցականների մտավոր հիմնախնդիրը արդի պայմաններում և նրա օպտիմալացման ուղիներն ու դաստիարակության միջոցները - Բաբայան, Իզաբելլա Գրավիկի / Babayan Isabella (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 2001)
Եթե անցյալում դպրոցի հիմնական, կարևորագույն խնդիրը համարվում էր սովորողներին գիտելիքներով զինելը, ապա ժամանակակից դպրոցի խնդիրը՝ դրա հետ մեկտեղ, համակողմանի ու ներդաշնակ սերնդի դաստիարակումն է / Если в прошлом главной задачей школы являлось вооружение школьников знаниями, то задачей современной школы является подготовка всесторонне, гармонично развитых учащихся
ԺԳ.00.01 «Մանկավարժության տեսություն և պատմություն» մասնագիտությամբ մանկավարժական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2001 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարանի ընդհանուր մանկավարժության ամբիոնում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Ա. Բալյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Հ. Մ. Մախչանյան, Ա. Բ. Մկրտչյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Գյումրիի Մ. Նալբանդյանի անվան պետական մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 21 էջ։
Keywords: Մանկավարժություն, մանկավարժական գիտություններ / Pedagogy