Փայտամշակության արհեստը հայոց մեջ XIX -XX դդ. (պատմազգագրական ուսումնասիրություն) / The craft of woodworking among Armenians in 19th -20th centuries: (a historical-ethnographic study) - Սարգսյան, Ամալյա Ռաֆիկի / Sarkissyan Amalia (ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ, 2005)
Յուրաքանչյուր ժողովրդի պատմամշակութային զարգացման ամեն մի փուլին համապատասխանել է պատմականորեն թելադրված որոշակի արտադրություն՝ համապատասխան սոցիալ-տնտեսական պայմաններում ձևավորված տեխնոլոգիական հմտություններով ու եղանակներով, ինքնատիպ կառուցվածքով ու ձևերով, աշխատանքի կազմակերպման համապատասխան իրավիճակներով՝ պայմանավորված տվյալ ժողովրդի էթնո-մշակութային ավանդույթներով, ինչպես նաև տնտեսության ուղղվածությամբ ու կենցաղամշակութային առանձնահատկություններով / Данная диссертация является попыткой исследования традиций деревообработки Армении на базе полевого этнографического материала историко-этнографических областей лесного пояса Армении (Лори, Тавуш, Сюник) XIX-XX вв. в сопоставлении с археологическими и историографическими первоисточниками, историко-этнографическими материалами армянской и других этнических обшностей и с коллекциями музеев РА / The present thesis is an attempt to study Armenian woodworking traditions of the 19--20th centuries on the base of field ethnographic materials concerning historicalethnographic regions of the forest zone of Armenia (Lori, Tavush, Syunik), as compared to the archaeological and historiographic sources, historical and ethnographic materials of Armenian and other ethnic traditions, and collections of different museums of the Republic of Armenia
Է.00.04 «Ազգագրություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2005 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Դ. Ս. Վարդումյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Հ. Ղազարյան, Կ. Վ. Սեղբոսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Հայաստանի պատմության թանգարան ; Սեղմագիր՝ 23 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History