Բագրատունիները և հայոց թագավորության վերականգնումը / The bagratids and the re-establishment of armenian kingdom - Գրիգորյան, Մարիամ Գնելի / Grigoryan Mariam (ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտ, 2013)
Հայ միջնադարյան պատմագիտության մեջ իր ուրույն նշանակությունն ունի Բագրատունիների հայոց թագավորության ստեղծման պատմության ուսումնասիրությունը: IX դարի վերջերին հայ ժողովրդին հաջողվեց վերականգնել իր պետական անկախությունը Բագրատունիների գլխավորությամբ: Դա ինչպես ներքին, այնպես էլ արտաքին բարենպաստ քաղաքական պայմանների արդյունք էր: Աշոտ Բագրատունու (881/883-890) կառավարման տարիներին Հայաստանի ներքին կյանքը նկատելիորեն կայունացավ / Исследование посвящено изучению ucmopuu восстановления Армянского царства во главе с Багратидами. Диссертация cocmoum из введения, mpex глав, заключения и списка использованных источников и литературы / The present study deals with the problem of re-establishment of Armenian kingdom under the rule of an Armenian princely house, the Bagratids. The work consists of an introduction, three chapters, conclusions, a list of literature and sources used
է.00.01 «Հայոց պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2013 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտում ; Գիտական ղեկավար՝ Վ. Բ. Բարխուդարյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսններ՝ Կ. Ա. Մաթևոսյան, Գ. Ս. Հարությունյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 26 էջ։