Радиационно-индуцированные явления в некоторых сложных полупроводниковых и сверхпроводящих средах / Ճառագայթահարումով հարուցված երևույթները որոշ բարդ կիսահաղորդչային և գերհաղորդչային միջավայրերում / Radiation indused effects in some complex semiconductor and supercodnuctinc medium - Սահակյան, Արամ Արտավազդի / Sahakyan Aram (ՀՀ ԿԳՆ Երևանի պետական համալսարան, 2012)
В последние десятилетия широкое применение электронной техники в современных объектах, работающих в условиях воздействия ионизирующего излучения, таких как космические станции и атомные реакторы, усложнение условий эксплуатации этих объектов при одновременном росте требований к их качеству и надежности, становятся все более актуальными проблемы создания радиационно-стойкого электронного оборудования и материалов, способных работать в экстремальных условиях – при повышенных уровнях радиации / Ատենախոսությունում ներկայացված են մետաղ-դիէլեկտրիկ-կիսահաղորդիչ (ՄԴԿ) կառուցվածքներում և բարձր ջերմաստիճանային գերհաղորդիչներում (ԲՋԳ) բարձր էներգիայով օժտված տարբեր տեսակի մասնիկների (4, 8, 50 ՄէՎ էներգիայով էլեկտրոններ, 12 կէՎ էներգիայով у-քվանտներ, 10 կէՎ և 40 կէՎ էներգիայով արսենի իոններ) ճառագայթահարումով հարուցված երևույթների, ինչպես նաև ԲՋԳ-ում ջոզեֆսոնյան մրրիկների դինամիկայի և փոխազդեցության փորձարարական ուսումնասիրության արդյունքները / The results of experimental researches of effects in structures metal- insulator-semiconductor (MIS) and ceramic high-temperature superconductors (HTCS), induced by various kind radiation (electrons with energy 4, 8 and 50 MeV, y-quanta with energy 12 keV, arsenic ions with energy 10 keV and 40 keV), and also study of dynamics and interaction of Josephson vortexes in high-temperature superconductors are presented in the dissertation
Ա.04.10 «Կիսահաղորդիչների ֆիզիկա», Ա.04.07 «Կոնդեսացված վիճակի ֆիզիկա» մասնագիտություններով ֆիզիկամաթեմատիկական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2012 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Ա. Ի. Ալիխանյանի անվան ազգային գիտական լաբորատորիայում (Երևանի ֆիզիկայի ինստիտուտ) ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Հ. Ս. Կարայան, Ն. Պ. Կեկելիձե, Է. Գ. Շառոյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Ռուսաստանի ԳԱ միկրոէլեկտրոնիկայի և առանձնապես մաքուր նյութերի տեխնոլոգիայի ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 34 էջ։
Keywords: Ֆիզիկամաթեմատիկական գիտություններ / Mathematics & Physics